Actueel

Wat betekent kerkzijn in 2025?
(Column Johan Mulder)

Geplaatst op

Wat betekent kerkzijn in 2025? – Missie

In deze column neemt Johan Mulder (28) u mee in de belevingswereld van een jongvolwassen christen. Hij rationaliseert het begrip ‘kerkzijn’ met behulp van Bijbelteksten en zet zijn ervaring met huidige trends vanuit de samenleving ertegenover. Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze column? Johan is bereikbaar op 06 49856045. Dit is column 3.


Wist u dat de kerk eeuwenlang het middelpunt van de samenleving vormde en dat we die rol verloren hebben? Ze heeft de fundering gelegd voor moderne wetenschap, cultuur en kunst én bood zorg in moeilijke tijden. Daarom vinden universiteiten, ziekenhuizen en bibliotheken hun oorsprong in de kerk. Maar de kerk is niet altijd het lichtend voorbeeld geweest. Er zijn talloze momenten aan te wijzen waarop ze faalde in haar missie. Misschien ligt de oorzaak van ontkerkelijking minder in wereldse ontwikkelingen, en meer in ons onvermogen om Gods roeping voor Zijn kerk waar te maken.

In de tweede helft van de vorige eeuw was Nederland sterk verzuild: katholiek, protestants, sociaal-democratisch en liberaal. Deze zuilen bepaalden het dagelijks leven, van schoolkeuze tot stemgedrag. Die structuur gaf houvast. Secularisatie en technologische vooruitgang wierpen nieuwe morele vraagstukken op zoals gebruik van anticonceptie, abortus en euthanasie. De kerk vond het lastig om eensgezind te antwoorden met begrip en genade, want deze kwesties vind je niet in de Bijbel omdat ze ondenkbaar waren in die tijd. Dit vervreemdde velen van het geloof en de ontkerkelijking zette door, tot het punt dat je er op school niet meer bij hoort als je gelooft in iets wat de wetenschap niet kan verklaren. Veel westerse landen merken leegloop van de kerk. Sommige kleine gemeenschappen hebben noodgedwongen hun deuren moeten sluiten.

Is de kerk dan nog relevant? Voor iedere organisatie geldt dat het zichzelf constant opnieuw moet uitvinden om aansluiting te houden bij een veranderende wereld. Doordat omstandigheden veranderen kan de maatschappelijke behoefte naar Gods Woord ontstaan, groeien, verminderen of verdwijnen. Vorig jaar steeg de vraag naar Bijbels door toenemende onzekerheid en oorlogsdreiging (ND, 2024). In het Verenigd Koninkrijk is het kerkbezoek onder jongeren in 6 jaar met 50% gestegen door politieke en sociale instabiliteit (Bible Society, 2025).

Om relevant te blijven, moet de missie aansluiten op actuele behoeften. In 2025 staan we als maatschappij voor uitdagingen als klimaatverandering, migratie, polarisatie, protectionisme, individualisering en vereenzaming. Te midden van deze hectiek mag de kerk Gods hoopvolle missie van herstel uitdragen. God is met ons en Hij laat niet los het werk dat Zijn hand begonnen is. De kerk mag goed rentmeesterschap over de aarde verkondigen, de oorlogsslachtoffer verwelkomen, richting geven in morele kwesties en ontmoetingen organiseren. Zo kan de kerk een sleutelrol in de maatschappij herpakken.

Maar doen we dat genoeg? Laat ik de vraag aan u stellen. Verkondigt u goed wereldrentmeesterschap? Helpt u de buitenstaander? Bent u wijs in het debat of gooit u olie op het vuur? Zoekt u uw naaste op of blijft u in uw eigen bubbel? Ik verwijt u niets – ook ik schiet tekort en leg daarvoor verantwoording af aan de Allerhoogste. Maar door Zijn genade worden we uitgedaagd na elke val op te staan en verder te bouwen aan Zijn Koninkrijk, iedere dag opnieuw. Doet u mee?

Tot slot: De digitalisering is hier buiten beschouwing gelaten. Deze verandering is zo ingrijpend dat ik daar de volgende column volledig aan wil wijden.

Back To Top