Wat betekent kerkzijn in 2025? – definitie
In deze column neemt Johan Mulder (28) u mee in de belevingswereld van een jongvolwassen christen. Hij rationaliseert het begrip ‘kerkzijn’ met behulp van Bijbelteksten en zet zijn ervaring met huidige trends vanuit de samenleving ertegenover. Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze column? Johan is bereikbaar op 06 49856045. Dit is column 1.
Mijn overtuiging is dat de kerk niet simpelweg een verzameling kerkgebouwen is, maar bestaat uit alle mensen die besloten hebben Gods Woord te willen naleven. Paulus beschrijft in 1 Korinthe 12 de kerk als het lichaam van Christus. Dit betekent dat wij, het legioen aan christenen overal ter wereld, de handen en voeten zijn van Jezus en in die wetenschap kunnen wij zeggen dat de kerk de zichtbare nalatenschap van Christus is, terwijl de uitgestorte Geest de onzichtbare nalatenschap is.
Het is bijzonder om te beseffen dat ieder van ons onderdeel kan zijn van deze lichamelijke vertegenwoordiging van Jezus. De kerk treedt zelfs 2.000 jaar na Zijn dood en wederopstanding nog in Zijn voetsporen om Zijn werk voort te zetten. Dat ik daar onderdeel van mag zijn, zie ik als een enorm voorrecht. Maar om Zijn werk ‘goed’ voort te zetten, moeten we begrijpen wat dat werk precies inhoudt. Dit is een brede en theologische vraag, die ik in meerdere columns wil behandelen. Op die manier hoop ik door het schrijven een helder en compleet antwoord te formuleren op de vraag: Wat betekent kerkzijn in 2025? Met als doel dat het u en mij richting geeft als we gezamenlijk de kerk willen zijn.
Laten we voor nu bij de kern blijven. Zoals eerder benoemd behoort iedereen die hun hart en denken in lijn brengt met Jezus Christus bij Zijn kerk. Dit overstijgt alle verschillen: blank, zwart, jong, oud, arm, rijk, hetero, homo, lesbisch, man, vrouw, non-binair, progressief, conservatief, besneden, onbesneden. Als je besloten hebt dat je jouw hart en denken in lijn wilt brengen met God, ben je deel van Zijn kerk. En als lid van dat lichaam heb je de verantwoordelijkheid om te handelen zoals Christus dat zou doen. Een ledemaat functioneert immers naar zijn doel en wij, als ledematen van het lichaam van Christus, horen hetzelfde te doen.
Dat lichaam van Christus opereert wereldwijd, terwijl onze eigen invloedssfeer vaak beperkt blijft tot familie, vrienden, werk en lokale gemeenschappen. Dat is goed; Gods kerk is zo ontworpen dat zij door de verschillende mensen op alle lagen in de samenleving geworteld is. Stelt u dat zich eens voor; dat ieder van ons met Gods Woord op de tong zijn gang gaat in het dagelijks leven – dan bereikt de kerk alle hoeken van de maatschappij!
Dan is er nog de kerk als vereniging. Ons dorp kent de Protestantse Gemeente Surhuisterveen-Boelenslaan. Wij zijn feitelijk ledematen van het lichaam van Christus die zich verenigen om de gezamenlijke reikwijdte te vergroten. Kennelijk een beproefd concept, want in elke stad en dorpskern staat een kerkgebouw als uitvalsbasis voor gezamenlijke inspanningen. Door samen te werken, kunnen we op een gestructureerde manier onze missie vervullen.
In mijn volgende column zoek ik verder naar die missie. In dit artikel heb ik het begrip kerkzijn gedefinieerd, maar het kennen van een missie geeft richting en betekenis. Daarnaast kan een missie als spiegel dienen om te zien of de kerk functioneert zoals zij bedoeld is.