Actueel

Wat betekent kerkzijn in 2025?
(Column Johan Mulder)

Geplaatst op

Wat betekent kerkzijn in 2025? – Missie

In deze column neemt Johan Mulder (28) u mee in de belevingswereld van een jongvolwassen christen. Hij rationaliseert het begrip ‘kerkzijn’ met behulp van Bijbelteksten en zet zijn ervaring met huidige trends vanuit de samenleving ertegenover. Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze column? Johan is bereikbaar op 06 49856045. Dit is column 2.


In mijn vorige column besprak ik wat ‘kerkzijn’ betekent. Nu wil ik ingaan op de missie van de kerk. Welke opdracht heeft God aan Zijn kerk gegeven? Laten we daarvoor eerst een stapje algemener kijken. Wat is Gods missie? Gods missie is samen te va en in één woord: Herstel. In Genesis schiep Hij een perfecte wereld waarin mensen in harmonie met Hem leefden. De zondeval verbrak deze relatie en de rest van de Bijbel centreert zich op Gods reddingsplan om de schepping in ere te herstellen (Hand. 3:21). De kruisdood en opstanding van Jezus markeert de voltooiing van het reddingsplan (Joh. 19:30).

Dat herstel is uiterst persoonlijk: God herstelt u. Hij verbindt u met Zijn vaderhart. Hij maakt uw leven weer een hernieuwde schepping, zoals het bedoeld was vanaf het begin (2 Kor. 5:17). U bent in Christus een nieuwe schepping om aan de gebroken schepping te laten zien en te laten weten: “Hey gebroken schepping, kijk eens wat Jezus in mij hee gedaan en Hij kan het ook bij u doen”. Kerkzijn is dus meer dan zingen op zondagmorgen en een goed leven leiden – het is Gods instrument om herstel te bieden aan de schepping. Wat is dan de missie van Gods kerk? Misschien moeten we het omdraaien en zeggen: Gods missie heeft een kerk. Voor het herstel van de schepping gebruikt Hij de kerk. Jezus roept u op om het zout der aarde (Mat. 5:13) te worden en zo zuiverend in de samenleving te staan. Aan Zijn discipelen geeft Jezus daarvoor twee richtlijnen.

Het Grootste Gebod (Mat. 22): “U zult de Heer uw God liefhebben met heel uw hart, ziel en verstand. En heb uw naaste lief als uzelf.” De Grote Opdracht (Mat. 28): “Ga op weg, maak alle volken tot mijn leerlingen, doop hen en leer hen alles wat Ik heb opgedragen.” Hieruit herleid ik drie kerntaken van Gods kerk:

  • Heb God lief
  • Heb elkaar lief
  • Help anderen hetzelfde te doen

Door deze taken uit te voeren zal elke gemeente, wereldwijd, herstel bieden in haar regio. Leggen we het naast de missieformulering van onze kerk, dan zien we gelukkig veel overeenkomsten: “Jezus vinden, volgen en delen van Zijn liefde.” Laten we gaan staan in onze roeping door goed te beseffen wat wij zijn. Wij zijn de dragers van herstel, de dragers van hoop, van nieuw leven, van vergeving, van genade, van liefde. Wij, de kerk in Surhuisterveen, zijn de hoop voor onze regio. Hoe we die maatschappelijke rol op kunnen pakken met de middelen van nu ga ik behandelen in de volgende column.

Back To Top