Actueel

Girls Only aan de taart na fanatieke strijd Soep & Sjoelen

Geplaatst op

Het is vrijdagmiddag 10 maart, even na zes uur. De dames van het Connexion verbindingsteam dienen het hoofdgerecht op in de Vleckeseal van De Lantearne. Maar liefst tachtig personen zijn er afgekomen op Soep & Sjoelen, een prima passende combinatie van samen eten en vervolgens het spelen van het Hollandse gezelschapsspel. In no-time zijn alle gasten voorzien van groenten- of tomatensoep en even later hebben ze er een broodje met kroket, kaas of ham bij. Ondertussen legt spelleider Derick Hiemstra uit hoe de teams worden verdeeld over de zestien banen waarop ze telkens wisselend van baan vijf wedstrijden spelen. “Take it away”, nodigt hij de spelers tot spel.

Een paar minuten later heeft het hele gezelschap zich verplaatst van de soeptafel naar de sjoelbakken. Jolanda Helmus is inmiddels aan de slag gegaan met een blikje Gildemeester Antiekwas en gaat alle banen te lijf. “Ik meitsje alle banen spegelglêd.” De hele zaal geurt even later deze ouderwetse geur.

“Kom op, hy moat yn de trije”, moedigen de meiden van Girls only elkaar aan. Samen met de leiding zijn ze met zoveel dames dat ze meerdere teams kunnen vormen. “En sy binnen fanatyk hear”, stelt Marijke Storm van de leiding vast. Niet veel later schuift de ontbrekende steen in de juiste poort en klinkt er rondom deze baan opnieuw een enthousiast gejuich – “yeah!” – en springen de meiden vrolijk in de lucht.

Twee oudere dames moffelen snel een sjoelblokje weg als de fotograaf in de buurt komt. “Der is ien tefolle”, fluisteren ze. “Dat hiene se krekt hjirneist ek.” Af en toe vliegt er een sjoelblokje door de zaal en er zal dan ook een stand niet helemaal correct zijn. “It is ien en al gesellichheid”, zo stelt het verbindingsteam vast. “Alwer in slagge jûn.” Overal is het gezellig, als je niet aan het spelen bent, dan zit je wel even gezellig ergens te kletsen.

“Noch tsien sekonden!”, roept Derick Hiemstra dan door de zaal waarna de uitslag bekend wordt gemaakt. “Girls only, jullie mogen taart komen eten!”, zo roept de leiding even later door de zaal wanneer zij de welverdiende slagroomtaart mogen oppeuzelen. “Joe hoe-oe”, gillen ze enthousiast. Volgens jaar willen ze zeker weer meedoen aan Soep & Sjoelen.

(Er zijn nog enkele sjoelblokjes van verschillende formaten gevonden in De Lantearne.)

Back To Top